Titel: Förr i tiden bytte de underjordiske………….

Meddelare: Brita Lotta Sundström  År: 1910

Socken/stad: Stöde  By/kvarter: Kärvsta

Förr i tiden bytte de underjordiske ofta barn med människorna, och de, som lämnades i stället, voro alla vanskapta eller svaga. De underjordiske ville inte ha dem själva. På ett ställe hade man fått ett sånt barn. Gumman var rent olycklig och visste inte, huru hon skulle bli fri det. Då blev hon lärd, att hon skulle ställa an och låtsas koka barnet. Hon gjorde så, men just, då hon skulle släppa barnet i kitteln, kom den underjordiska och skrek: "Nej, nej du får inte koka mitt barn!" och så bytte hon om barnen.

Nordiska museet. Hammarstedska arkivet. Övernaturliga väsen VII.